Politik lan Wawasan

Warta sing Kuwasa
Crita sing bener babagan rantai restoran 'Happy Chicken' ing Meksiko

Crita sing bener babagan rantai restoran 'Happy Chicken' ing Meksiko

Wacan: 3 menit

Yen sampeyan manggon utawa lelungan ing endi wae ing Baja California lan Yucatán, sampeyan meh bisa nemokake restoran Pollo Feliz. Sampeyan bisa uga wis ndeleng siji ing Amerika Serikat.

Amarga perusahaan utama, dakkira critane bakal rada langsung riset. Aku salah.

Liwat koran Meksiko, crita awal sing dakkarepake yaiku Arnoldo de la Rocha minangka pangadeg. Mesthi wae crita sing diterbitake ing contractor majalah, El Universal koran lan liya-liyane.

Dheweke mbahas babagan sing dienggo minangka petani desa, salah sawijining 12 bocah ing Sierra Tarahumara, sadurunge lunga menyang kutha Chihuahua, adol pitik panggang kaya kulawargane. Katon crita sing padha karo kemasyhuran Col. Sanders saka KFC, ora ana gandhengane karo kerajaan ayam goreng.

Banjur crita kasebut ora owah menyang pembukaan restoran pertama ing Los Mochis, Sinaloa. Bingung karo perkara kasebut, aku nyoba hubungi wong ing markas perusahaan kanggo njlentrehake crita kasebut. Iki angel amarga situs web isih dikembangake, lan ora ana info kontak. Malah kaca Facebook ora duwe tombol pesen. Bab iki pancen aneh kanggo bisnis sing misuwur.

Salah siji saka 1,000 restoran Pollo Feliz.
Nanging, Arnoldo de la Rocha duwe kaca, gear kanggo presentasi lan rembugan. Aku tekan agen dheweke lan sukses tekan Don Arnoldo. Aku mikir yen mung bakal njlentrehake sawetara titik lan entuk rincian, nanging dadi luwih akeh.

Loro crita cekak, aku dikandhani manawa critane koran iku salah lan adhedhasar wicara sing judule "El Sueño Mexicano" (impen Mexico). Kasunyatane, dheweke minangka salah sawijining pendiri perusahaan lan pamilik perusahaan - sing uga aneh banget.

Aku nemokake wicara ing YouTube lan ngerteni apa sebab para wartawan entuk critane. De la Rocha mekso manawa crita "nyata" ana ing bukune, Tierra Perdida.

Lan ya, akun De la Rocha ing buku kasebut pancen beda.

Mbok menawa "tukang nyata" yaiku cabang saka kulawarga Rocha Zazueta sing asale saka pagunungan Sinaloa / Chihuahua. Dheweke pindhah menyang kutha gisik Sinaloa kanggo golek kerja.

Ing Guasave dheweke nemoni bekas pemain baseball profesional sing wis pensiun, tetep ing Meksiko, lan wiwit nggiling pitik jeuk-empuk sing populer ing Karibia asli. Resep kasebut ora angel ngasilake lan ngowahi, lan para imitator tuwuh, kalebu Rocha Zazuetas.

Pitik ing panggang ing Pollo Feliz.
Pitik ing panggang ing Pollo Feliz.
Ing taun 1975, Guadalupe lan Héctor de la Rocha Zazueta mbuka ngadeg sing adol pitik iki ing Los Mochis. Ora entuk wiwitan, saingan karo pitik panggang sing wis diadegake kanthi apik. Nanging pungkasane, ora ana, lan liya-liyane ing klan Rocha diundang kerja bareng karo restoran sing wis diadegake banjur mbukak dhewe. Papan pamilike kulawarga dadi papan ing Sinaloa, Chihuahua lan menyang Guanajuato, kabeh diduweni kanthi mandhiri lan miturut macem-macem jeneng.

Ing taun 1978, kulawarga Chinchillas Chavez gabung, mbukak restoran pertama ing Celaya, Guanajuato, sing diarani Pollo Feliz.

Bisa uga kaya bisnis kulawarga liyane ing Meksiko, kajaba Persetujuan Perdagangan Bebas Amerika Utara mbukak Meksiko menyang kompetisi internasional. Kanggo ngrampungake, anggota kulawargane ketemu ing taun 1990 lan sing paling mutusake kanggo nggabungake gabungan restoran menyang perusahaan tunggal kanthi jeneng Pollo Feliz.

Gambar perusahaan digawe ing wektu kasebut lan tetep padha nganti saiki. Pamindhahan kasebut ora mung ngidini dheweke bersaing karo restoran rantaian transnasional, uga menehi pangakuan nasional.

Ing pertengahan taun 1990-an, ana sekitar 170 restoran. Saiki, ana luwih saka 1,000, nggunakake 15,000 wong ing Meksiko. Lokasi AS pertama dibukak ing taun 2001 ing Tucson, Arizona, amarga seduluré karo kewarganegaraan AS pengin mbukak restoran diwenehi ijin kanggo nggunakake jeneng kasebut.

Ora ana pangarep-arep sing dhuwur, nanging panganan kasebut kena dadi ora mung karo populasi Hispanik, nanging uga wong sing nganggo basa Inggris. Wiwit perusahaan kasebut nyoba ndhaptar lan tuwuh Pollo Feliz AS minangka waralaba sing kadaptar, nanging wis angel amarga biaya wiwitan.

Ana restoran kanthi jeneng ing Houston, El Paso, Brownsville lan Chicago, nanging kabeh diduweni dening kulawarga. Waralaba resmi saiki "siyaga", miturut Victor Manuel Rodríguez saka cabang AS.

Kekeliruan babagan sing miwiti Pollo Feliz kedadeyan amarga umume perusahaan wiwit dadi proprietor tunggal sing banjur dadi mitra. Nanging, ana luwih saka 100 wong ing kulawarga Rocha lan Chinchillas sing dianggep pamilik, sanajan sah ana enem.

Dina iki, Pollo Feliz nguwasani gambar pitik omah ing Meksiko kanthi prekara lan kontra sing dikepengini. Nanging crita iki nyorot salah sawijining sifat budaya Mexico, sing dadi perhatian kulawarga tinimbang individu.

Iki dudu salah sawijining wong sing milih awake dhewe, nanging sakelompok kulawargane padha nulungi.

Leigh Thelmadatter teka ing Meksiko 17 taun kepungkur lan tresna karo tanah lan budaya kasebut. Dheweke nerbitake blog sing diarani Tangan Kreatif saka Meksikolan buku kapisan dheweke, Cartonería Mexico: Kertas, Tempel lan Fiesta, diterbitake taun kepungkur. Blog budaya dheweke katon saben minggu Meksiko News Daily.

Artikel iki asline diterbitake dening Meksiko News Daily.

Related Posts

Ninggalake a Reply

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.